luni, 23 decembrie 2013
DESCRIEREA MOLDOVEI- proză savantă- de Dimitrie Cantemir
-Proza savantă se află la granița dintre proza științifică și cea beletristică, adică îmbină conținutul bogat în informații cu evocarea, descrierea, portretizarea, care sunt tehnici specifice prozei literare.
-,,Descrierea Moldovei” este o proză savantă deoarece informațiile despre așezarea, granițele, flora, fauna, religia ,politica și locuitorii Moldovei sunt descrise într-un limbaj literar, iar moldovenii sunt conturați prin adevărate portrete literare.
-,,Descrierea Moldovei ”cu titlul original ,,Descripțio Moldaviae, ,,este prima lucrare monografică a Moldovei, scrisă în limba latină în 1716, pe când Dimitrie Cantemir se afla exilat în Rusia, la moșia Dimitrovka și a fost tradusă în românește abia în 1825.
-Lucrarea s-a impus prin acuratețea metodei folosite, vastitatea informației concepția modernă monografică , referitoare la cadrul geografic, istoric, social, cultural și etnografic al Moldovei.
-Mai mult decât atât , geografia este relevată în directă relație cu istoria și economia, fiind astfel singura scriere de acest gen în literatura veche.
-,,Descrierea Moldovei” este structurată în trei părți:
I. Partea geografică are 7 capitole, fiecare purtând un titlu explicativ pentru conținutul acestuia: ,,Despre numele cel vechi și cel de acum al Moldovei,, ,,Despre apele Moldovei”
,,Despre munții și mineralele Moldovei”.
II. Partea politică este cea mai întinsă, conținând 19 capitole, fiecare având un titlu care explică aspectele politice și etnografice ilustrate: ,,Despre alegerea domnilor în Moldova”,Despre oastea moldovenească”, ,,Despre legile Tarii Moldovei”, ,,Despre năravurile moldovenilor”, ,,Despre obiceiurile de la logodnă și de la nuntă”, ,,Despre obiceiurile de îngropăciune la moldoveni”.
-III. Despre cele bisericești și ale învățăturii în Moldova cuprinde 5 capitole, ,,Despre religia moldovenilor”, ,,Despre tagma bisericească” , ,,Despre mănăstirile din Moldova”, ,,Despre graiul moldovenesc”, ,,Despre literele moldovenilor”.
-Prima parte, cea geografică a lucrării se referă, în cele 7 capitole, la hotarele țării, vecinii, clima, apele ,ținuturile și târgurile cele mai importante, munții și bogățiile subsolului, câmpiile și pădurile, precum și fauna sălbatică și domestică a Moldovei, schițând pentru prima oară harta Moldovei.
-Astfel, Dimitrie Cantemir relatează legenda întemeierii Moldovei, povestind cum Dragoș, fiul voievodului Bogdan, se hotărî să plece la vânătoare împreună cu trei sute de oameni.
-Pe drum, aceștia au întâlnit ,,un bou sălbatic, numit de moldoveni zimbru”, pe care l-au fugărit până când au ajuns la poalele munților.
-Cățeaua de vânătoare Molda ,pe care Dragoș ,,o iubea foarte mult”, s-a repezit asupra bourului, care s-a azvârlit într-un râu, unde fiara ucisă a fost luată de apele râului.
-În amintirea cățelei, Dragoș pune numele de Moldova râului, iar locului respectiv îi zice Roman, după ,,numele seminției sale, hotărând ca stemă a noului său principat, capul bourului.
-Oamenii au numit aceste meleaguri Moldova, după numele râului.
-Tot în această primă parte a lucrării, Cantemir oferă date exacte privind așezarea țării, manifestările climaterice, principalele târguri.
-Munții Moldovei sunt bogați în minerale, între care sarea și fierul, iar câmpiile sunt cultivate cu grâu, ovăz și cu pomi roditori, viile sunt alese, iar pădurile au în belșug lemn de lucru și lemne de foc.
-Animalele domestice și sălbatice sunt reprezentate de turmele de cerbi, căprioare, capre negre , vulpi, ursi și lupi, și de trei feluri de oi.
-Partea politică , cea mai întinsă și cea mai cuprinzătoare , începe cu o referire la chipul în care este cârmuită țara și la cei mai importanți domnitori, considerând ca ,,domnia lui Ștefan cel Mare a fost o epocă hotărâtoare pentru Moldova”.
-Înscăunarea domnitorilor se făcea după descendența ereditară, obicei respectat numai până la al șaselea voievod, apoi li s-a dat putere boierilor să aleagă domnul, dar numai cu acordul Porții.
-Cantemir descrie ritualul înscăunării, în care un rol esențial îl are mitropolitul și alte fețe bisericești , straiele domnești, caii, protocolul primirii la curtea domnească.
-Noul domn este adus la Țarigrad pentru confirmarea lui de către Poartă, care trimite apoi înștiințare boierilor din țară.
-Referindu-se la boierii din Moldova și la statutul lor social, Dimitrie Cantemir numește funcțiile importante în stat, logofătul cel mare, vornicul, hatmanul, postelnicul, spătarul, vistiernicul, descriind atribuțiile fiecărui post în parte.
-Următoarele capitole cuprind detalii despre obiceiurile de la curtea domneasca, ale vânătorilor domnești, despre înmormântarea domnitorilor, despre legile țarii, la care veghea divanul de judecată al domnului și al boierilor.
-Un capitol impresionant este acela în care autorul dă exemple concrete de domnitori și sumele de bani pe care le achitau turcilor.
-Autorul consideră că cele mai evidente trăsături ale moldovenilor sunt credința cea adevărată și ospeția, firea lor cea bună , iar între defecte se înscrie proasta creștere, accentuând ca trufia și semeția sunt ,,muma și sora lor”, acestea fiind două năravuri dominante.
-Moldovenii sunt pricepuți în mânuirea armelor ,știu să arunce cu sulița, la începutul luptei sunt entuziasmați și foarte viteji, au învățat să surprindă adversarul, învingând de multe ori dușmanul.
-Femeile lor sunt frumoase , și, atunci când devin neveste, poartă basmale.
-Moldovenii consideră că Dumnezeu le hotărăște ziua morții, asa că nu se tem că pot muri în războaie, iar ospitalitatea este trăsătura cea mai deosebită și specifică moldovenilor.
-Deși sunt săraci , nu se dau înapoi să dea de mâncare și să găzduiască un călător timp de trei zile împreună cu calul său.
-În restul capitolului , Cantemir se referă la jocurile populare specifice moldovenilor , care sunt diferite decât la celelalte neamuri, descriind în detaliu hora, obiceiurile populare și ritualurile de la nunți și de la alte sărbători.
-O atenție specială o acordă călușului, joc bărbătesc spectaculos, care se manifestă o dată pe an, ,,între înălțarea la cer a lui Hristos și sărbătoarea Rusaliilor”.
-Dimitrie Cantemir încheie admirativ pentru puterea pe care o au moldovenii în credința și în farmece.
-În ultima parte a operei, Dimitrie dezvoltă puterea credinței religioase, mai întâi în zei, apoi numai în Dumnezeu.
-Lăcașurile de cult sunt numeroase în Moldova, iar domnitorii sau marii boieri obișnuiau să-și lase averea, în mod egal , copiilor lor și mănăstirii.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu